Vildt at Nuuday piratkopierer producenternes indhold

Her ved indgangen til maj måned er der mildt sagt blandede udsigter for de danske producenter. 

This describes the image

Lad os starte i mol for så at slutte i den trods alt positive ende - i dur:

Tv-producenterne kæmper i et hårdt marked. Der er fortsat ikke den store investeringslyst, og DR’s nylige årsrapport sætter klare tal på nedgangen i markedet. I 2023 investerede DR blot 386,4 mio. kr. i tv-indhold hos de eksterne producenter – et fald fra 429,2 mio. kr. året før, og desværre en konstant faldende udlægning af programkøb. DR medregner så yderligere 88,4 mio. kr. i deres udlægning, nemlig DR’s salg af eget teknisk udstyr til de selvsamme producenter. 

Det er en form for udlægning, DR ikke burde medregne. Det har Producentforeningen igen og igen gjort politikerne opmærksomme på, fordi fokus må være på programindhold til danskerne.   

Men den største sorte sky over producenterne repræsenterer Nuuday uden konkurrence. Selskabets har meldt et helt ublu krav ud om en betalingsnedgang på 70% for de selvsamme rettigheder og tjenester, som Nuuday hæver priserne for hos deres egne kunder. Ikke nok med det. Nuuday fortsætter dag for dag med at bruge rettighederne uden at betale – det der i daglig tale slet og ret kaldes piratkopiering. Nu forsøger Copydan, der repræsenterer producenterne, at få Nuuday med på en aftale om trods alt at betale for de rettigheder, de bruger, mens tvisten om betaling afgøres.

Det er Nuudays ret at ville afprøve betalingen for rettigheder, og det bør ske i det dertil oprettede Ophavsretslicensnævn, men det er vildt, at Nuuday i 2024 uden blusel piratkopierer producenters og andre rettighedshaveres indhold.

Nogen – f.eks. på direktionsgangene hos Nuudays danske ejere i PFA, ATP og PKA – må enten sove i timen eller have en virkelig dårlig smag i munden.

Så til de små glimt af lys og sol.
Det sidste punktum i fortællingen om det længe ventede og nødvendige kulturbidrag er nu omsider ved at blive sat. Det reviderede lovforslag er sendt i høring og vedtages inden sommer, så pengene kan komme ud i branchen i starten af 2025 via DFI’s støtteordninger og Public Service-puljen. 

Det er også positivt, at de færdige public service-aftaler for henholdsvis DR og TV 2 nu klart understreger tv-stationernes forpligtelser overfor det danske rettighedssystem. Politikernes opbakning til systemet har været tydeligt i flere på hinanden følgende medieaftaler. Nu er forpligtelsen omsider ført helt igennem og ind i de direkte aftaler.

Der er bestemt også positive takter i den revision af ophavsretsloven, der lige nu også behandles i Folketinget. Her står producenterne til at få styrket adgang til oplysninger og data om det indhold, de leverer til streamingtjenesterne. En adgang til oplysinger, der både vil styrke evnen til at levere endnu bedre indhold – og sikre en stærkere forhandlingsposition.

Også et stort tillykke til spilproducenterne, der netop har stiftet deres egen selvstændige brancheorganisation Games Danmark. Vi ønsker den nye organisation god vind og glæder os til at følge resultaterne fra sidelinjen. 

Og til allersidst: Stort tillykke til Tine Fischer med stillingen som direktør for Det Danske Filminstitut. Vi glæder os til samarbejdet. 

Så vi kan trods alt slutte i dur!
 

Opdateret 2. maj 2024

Vil du vide mere?